Uutiset

Kesärenkaiden ominaisuudet ja niiden ikä.

Useimmiten rekisteriote antaa mahdollisuuden valita henkilöautoihin hieman korkeammat tai matalammat renkaat. Etenkin näyttävät erikoisrenkaat voivat kuitenkin heikentää merkittävästi ajo-ominaisuuksia, huomauttaa ylitarkastaja Mika Matilainen Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

”En itse ostaisi renkaita, jotka eivät ole pärjänneet testeissä enkä yli kaksi vuotta vanhoja renkaita, vaikka tarjous olisi miten hyvä. En ottaisi myöskään ylikorkeita, liian leveitä tai erityisen matalia renkaita, sillä ne kaikki muuttavat ajo-ominaisuuksia”, Matilainen sanoo. Monelle voi tulla yllätyksenä, että viisi vuottakin vanhan renkaan saa myydä uutena, jos rengas on säilytetty oikein varastossa. Renkaan iän voi tarkistaa merkinnöistä. Esimerkiksi dot 0914 kertoo, että rengas on paistettu viikolla yhdeksän vuonna 2014. Yleensä renkaan kokonaisiäksi suositellaan korkeintaan kymmentä vuotta valmistumisajankohdasta laskien. Suositeltu vaihtoväli on kuusi vuotta. Vaikka uraa olisikin jäljellä, renkaiden kumipinta kovettuu ajossa ja samalla ominaisuudet heikkenevät. Kesärenkaissa urien on oltava vähintään 1,6 millimetriä syvät ja talvirenkaissa 3 millimetriä. Suositellut turvasyvyydet ovat kesärenkaillakin vähintään 4 millimetriä ja talvirenkailla 6 millimetriä.

Matilainen muistuttaa, että uusissa Euroopassa myytävissä kesärenkaissa täytyy nykyisin olla EU:n luokitusmerkki, joka asettaa ne paremmuusjärjestykseen märkäpidon, ohiajomelun ja vierintävastuksen mukaan. Kuten energialuokituksessa, myös renkaissa A-luokka on paras.

Tarkista paineet kuukausittain

Onnettomuustutkinnassa havaitut suurimmat riskit liittyvät yli 90-prosenttisesti huonokuntoisiin tai sopimattomiin renkaisiin tai vääriin rengaspaineisiin.

Matilaisen mukaan paineet kannattaisi tarkistaa ainakin kerran kuussa. Liian matalat rengaspaineet lisäävät myös polttoaineen kulutusta ja ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita väistöissä ja kaistanvaihdoissa.

Autovalmistajat ovat yleensä merkinneet oikeat paineet oviin, polttoaineluukun kansiin tai vähintäänkin ohjekirjaan. Yleisohje on noudattaa vähintään suositeltuja paineita. Kun paineet ovat tasaiset, renkaat myös kuluvat tasaisesti.

Renkaiden tiimoilta suurin muutos tulee voimaan ensi marraskuun alussa. Tuolloin kaikissa uusissa autoissa on oltava rengaspaineen valvonta-anturit.

Lähde Kauppalehti: Tiistai 11.03.2014 klo 07:00 (päivitetty ti 07:32)

Comments are closed.